Agnes Jongerius: Een transparante textielsector is goed voor vrouwen

Blog Op de conferentie van de European Development Days in Brussel raak ik in gesprek met Agnes Jongerius, Europees Parlementslid voor de PvdA. De jaarlijkse bijeenkomst voor belangenorganisaties uit de kleding- en textielindustrie gaat over het bevorderen van verantwoordelijk  handelen (due diligence) van bedrijven in die sector.

Agnes Jongerius: “Het Europees Parlement heeft vorig jaar een resolutie over betere werkomstandigheden en duurzaamheid in de textielindustrie aangenomen. Nederland en Duitsland werken al eensgezind samen op dat terrein, maar de Europese Commissie heeft nog steeds geen concrete stappen gezet om bedrijven tot verantwoordelijkheid aan te zetten.”

Agnes Jongerius: “Ook in Europa werken nog veel vrouwen voor een schamel loon en onder onveilige omstandigheden”.

Ik zie opvallend veel andere vrouwen in de zaal, allemaal zetten ze zich in voor de vrouwen en meisjes in de textielsector. De zaal kleurt al gauw helemaal groen van de stembiljetten. Iedereen is het erover eens dat de sector op een hoger plan moet worden gebracht. In Europese landen als Bulgarije en Roemenië werken nog veel vrouwen voor een schamel loon en onder onveilige omstandigheden (lees verder onder de foto).

FABRICA DE CONFECTII BARLAD

© NATIONAL.RO Vrouwen werkzaam in de kledingindustrie van het Roemeense Botosani.

Agnes Jongerius: “Het is hartverwarmend te horen welke Nederlandse en Duitse initiatieven er op dit gebied ontwikkeld zijn. Een aantal Nederlandse vakbonden, bedrijven en overheden hebben zich reeds aaneengesloten en een convenant ondertekend om de due diligence van inkopende bedrijven in de textielbranche te bevorderen. Due diligence moet niet alleen gelden voor een winkelketen als C&A, maar ook voor alle bedrijven die kleding voor haar inkopen.”

Agnes Jongerius: “Aanvullende Europese wetgeving is nodig tegen wantoestanden”.

De vraag die de vrouwen bezighoudt is of dit soort niet-bindende convenanten voldoende zijn of dat er bindende wetgeving nodig is om de situatie in de textielindustrie te verbeteren. De textielbranche zelf zou het liefst een convenant voor heel Europa willen waarop ze hun bedrijfsvoering makkelijker kunnen afstemmen, dan alle bestaande losse initiatieven die er nu zijn. Velen denken daar iets anders over (lees verder onder de foto).

DbioSIYX4AA64rJ

© TWITTER A_JONGERIUS  Agnes heeft met verschillende acties aandacht proberen te trekken voor de uitbuiting in de textielindustrie wereldwijd.

Agnes Jongerius: “Ik denk dat we niet zonder convenanten kunnen, maar er is daarnaast ook zeker bindende Europese wetgeving nodig. Het een kan niet zonder het ander. Door aanvullende Europese regelgeving kun je bedrijven verplichten het inkoopkanaal of de productieketen (Supply chain) nader te onderzoeken wanneer ze contracten aangaan. Door die transparantie zullen wantoestanden kunnen voorkomen en dat is goed voor de vrouwen en meisjes die er werken. Daar ga ik me voor inzetten.”

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Mediablogs. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s