Parlementaire debat mag saaier worden

Opinie In het debat over de rol van Rusland bij het neerhalen van de MH17 werd premier Rutte flink aangevallen. Dit onderwerp leende er zich bij uitstek toe om als Kamerlid te scoren bij het Nederlandse publiek zonder echt in dialoog te gaan. Daaruit blijkt dat de oorspronkelijke rol van het parlementaire debat ondergeschikt is geraakt aan de  praktijk, waarin politici via de media de kiezer voor zich hopen te winnen.

Het debat is oorspronkelijk de plek waar verschillen in politieke opvattingen kunnen worden overbrugd. Maar het debat is tevens voor het publiek belangrijk om te kunnen zien waar partijen voor staan en of partijen afdoende in staat zijn hun standpunten te verdedigen. Op het televisiekanaal Politiek 24 kun je 24 uur per dag belangrijke politieke Kamerdebatten volgen. Met de app Debat Direct zijn zowel plenaire vergaderingen als commissievergaderingen van de Tweede Kamer live via je telefoon te ontvangen.

Algemene Politieke Beschouwingen

© NEW SKOOL MEDIA Op het televisiekanaal Politiek24 zijn 24 uur per dag Kamerdebatten te volgen.

Door deze toegenomen openbaarheid van de Kamer is de nadruk van het politieke debat meer komen te liggen op het politieke spel. Het gevaar hiervan is dat burgers minder te zien krijgen hoe taai, maar belangrijk het wetgevende werk van politici is en hoe politici achter de schermen moeten samenwerken om tot een compromis te komen. De media versterken dit nog omdat ze zich niet langer geroepen voelen om het democratische proces te helpen versterken en hun controlerende taak uit te oefenen. Het zijn de kijkcijfers die tellen.

Politiek als theater

Niet de standpunten van de politieke leiders, maar hun mediageniekheid  is meer dan ooit belangrijk voor het electorale resultaat. Stemmenmaximilisatie is het  ultieme doel  en niet de representatie van de achterban of het verantwoording afleggen over beleid. In een zogenaamde toeschouwersdemocratie waarin politici met elkaar als op een markt concurreren, volgen burgers politici alsof zij het publiek zijn in een theater.

In het Nederlandse parlement draait het parlementair debat in de Kamer vanouds om samenwerking en het sluiten van compromissen en daarvoor is tijd en geduld nodig. Kamerleden worden echter vanwege een strakke Kameragenda en een duidelijke rolverdeling binnen fracties beperkt in de vrijheid om echt te debatteren. Er worden vooral vragen gesteld die scoren bij het publiek.

Media-agenda bepaalt publieke agenda

Het vragenrecht van Kamerleden ontwikkelde zich van een instrument ten behoeve van ministeriële controle en openheid, naar een middel om het parlementaire debat te verlevendigen en de media-aandacht op zichzelf te richten. Meer dan tachtig procent van de Kamervragen is dan ook gebaseerd op nieuwsberichten uit de media, omdat de politiek er van overtuigd is dat de agenda van de media vaak grote invloed heeft op de publieke agenda.

images1.persgroep.net

© REUTERS Debatten met de mediagenieke PVV-leider Geert Wilders (rechts) trekken, mede door zijn agressieve debatstijl, veel kijkers

Macht en populariteit tellen

Bovendien geldt, hoe meer macht een politicus heeft of hoe populairder hij of zij is, hoe meer aandacht de politicus  krijgt in de media. Kleine partijen en onbeduidende Kamerleden komen minder in de media. Politici proberen zich ook steeds vaker van elkaar te onderscheiden door mee te doen aan populaire op entertainment gerichte televisieprogramma’s.

In het politieke nieuws zien we een verschuiving van hard nieuws over politieke besluiten naar soft nieuws over politieke personen. Media zijn namelijk meer geïnteresseerd in de competenties en kwaliteiten van individuele politici, hun emoties en voor hun privéleven, dan in beleid.

Stijl en toon debat zijn veranderd

Politieke discussieprogramma’s en televisiedebatten hebben de stijl en de toon van het parlementaire debat daarmee voorgoed veranderd. Tijd om je daarvan als media bewust te worden en weer meer oog te hebben voor Kamerleden die minder spectaculair zijn, maar belangrijk werk verrichten op de achterste bankjes van het parlement.

Want pas wanneer burgers vaker zouden zien dat een politiek besluit via een zorgvuldige afweging van belangen tot stand komt, zullen ze een groter begrip voor politici krijgen, zelfs wanneer zij het niet met hen eens zijn. Maar dan moet  het debat wel weer zijn  oorspronkelijke rol vervullen om standpunten te verhelderen en om verschillen te overbruggen.

kranten ontbijt wilders_0

© RTL Steeds meer politiek nieuws gaat over het politieke spel dan de harde inhoud

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Mediablogs. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s