Agnes Jongerius “Het kan niet zo zijn dat pech je eigen schuld is”

Jongerius.png

PvdA Europarlementariër Agnes Jongerius

 

Agnes Jongerius was jarenlang het boegbeeld van de Vakcentrale FNV. Ze staat erom bekend dat ze zegt waar het op staat. Nu is ze al 4 jaar Europarlementariër. “Brussel went nooit, ik blijf toch een echte Utrechtse”, zegt de vrouw die altijd op de bres staat voor betere arbeidsvoorwaarden voor werknemers. Wat is haar drijfveer?

Agnes Jongerius: “Ik voel me eigenlijk geen politicus. De Europese besluitvorming vind ik te traag gaan. Je bent hier vooral bezig met de lange termijn. Ik heb vroeger vaak buiten de poorten van het Europese Parlement staan protesteren tegen Brussel. Maar ik wilde zelf het heft in handen nemen, alleen word ik steeds ongeduldiger naarmate ik ouder word. Ik wil dat de werknemers in Europa het door mij een klein beetje beter krijgen. Ze een stem geven waar naar wordt geluisterd en dat ze eerlijk en fair worden behandeld. Tegenwoordig is de slogan al gauw ‘succes is je eigen keuze’. Het kan niet zo zijn dat pech dan vervolgens ook je eigen schuld is. Daarom probeer ik mensen op weg te helpen. Dat is mijn echte passie.”

Eigen wortels

“Ik kom uit De Meern in Utrecht en was de jongste van acht kinderen. Ik luister graag naar persoonlijke verhalen van mensen, die bezig zijn met hun eigen wortels, net als ik. Waar je vandaan komt en wat je gevormd heeft. Mijn ouders waren erg katholiek en ik vond als kind in de kerk mijn momenten van rust en bezinning. Samen zingen, een kaarsje aansteken, een erg fijne sfeer. Ik geloof nu niet meer.

Mijn moeder was behalve een grote Mariafan ook onderwijzeres. Als arbeidersdochter die niet naar de universiteit mocht, heeft ze ons kinderen gepusht om te studeren en veel te lezen. Ze vond dat mensen het beste uit zichzelf moesten halen. Na mijn studie geschiedenis wilde ik net als haar voor de klas gaan staan, maar het liep anders.

Agnes Jongerius “Je tegenstander moet met een rechte rug van tafel kunnen komen”

Eigenschappen van een politicus

Het Europese Parlement vind ik uniek vanwege de vele nationaliteiten en de even zoveel politieke culturen die het herbergt. Iedereen in het Parlement is ver van huis en dat verbindt mensen. Als parlementarier is het goed dat je kunt luisteren en dat je beseft wat politiek voor gewone mensen betekent. Je moet je in hen kunnen inleven, maar ook in je tegenstander. Die moet met een rechte rug van de onderhandelingstafel kunnen komen, dat zei Machiavelli al. Je moet ook kunnen omgaan met kritiek en je afvragen of je het anders had kunnen doen. Politiek vergt uithoudingsvermogen. Jarenlang bijt je je op een complex onderwerp vast en het is maar de vraag of je resultaat behaalt. Wanneer kiezers niet snel resultaten zien dan verliezen ze het vertrouwen.

Daarbij komt dat globalisering en de Europese eenwording tot een verlies aan nationale soevereiniteit leidt, waardoor het moeilijker wordt om je achterban tevreden te stellen. Om het met Abraham Lincoln te zeggen: het is mogelijk om het alle mensen af en toe naar de zin te maken, het is ook mogelijk het sommige mensen altijd naar de in te maken, maar het is onmogelijk het alle mensen altijd naar de zin te maken.

Lincoln

De Amerikaanse president Abraham Lincoln (1808-1865)

Het is daarom soms echt ondankbaar werk, maar ik blijf mijn verhaal vertellen waarom ik het moet doen. Ik zie Nederland uiteenvallen tussen hoger opgeleiden en de lager opgeleiden, waarvoor steeds minder vast werk met perspectief is. Denk aan de thuisbezorgers van Deliveroo en de thuishulpen die zeer waardevol werk verrichten, maar niet naar rato worden betaald. Als PvdA proberen we mensen gelijke kansen te bieden. Ik probeer daarom steeds tijd te nemen voor de gewone werknemer. Zij geven me energie en inzicht voor de politieke praktijk.

PvdA

Ik schuw de confrontatie ook binnen de partij niet, dat was zo bij de FNV toen de AOW leeftijd verhoogd moest worden en dat is nu ook zo. Het gaat niet goed met de PvdA en daar is de partij zelf mede debet aan. Ik vind het erg dat het kabinet met de PvdA de sociale werkvoorziening op slot heeft gedaan. Dat is fataal voor jonge mensen met een arbeidshandicap. Ook vind ik het niet goed dat de studiebeurs is afgeschaft. Daarmee zadel je jongeren met een flinke studieschuld op. Ik ben bang dat kinderen uit arbeidersgezinnen nu minder vaak gaan studeren, dat ze opzien tegen het lenen.

Onze achterban heeft goede collectieve voorzieningen nodig. Op de pensioenen mag niet beknibbeld worden, de thuiszorg mag niet nog verder verschralen en de huren mogen niet nog meer stijgen. De partij betaalt voor de samenwerking met de VVD. Je mag nooit een kokervisie krijgen als partij, dat je denkt dat wat jij doet heel groot en heel belangrijk is. Het gaat om kleine stapjes. Er is tegenwoordig veel waan van de dag in de politiek, het is jammer dat daarvoor het ideologische debat naar de achtergrond verschuift.”

Agnes Jongerius “De partij betaalt voor de samenwerking met de VVD”

Kleine stapjes

Ik bepleit voor een terugkeer naar de klassieke beginselen van de sociaal-democratie: bestaanszekerheid, werk, verheffing en binding. Het is belangrijk dat er vaste arbeidscontracten komen, perk en paal wordt gesteld aan flexwerk en dat het minimumjeugdloon wordt verhoogd. De introductie van de marktwerking in sectoren die eigenlijk tot de publieke sector behoren heeft grote nadelige gevolgen gehad. Het algemene belang moet beschermd worden. Democratie is iets heel kostbaars. Voor onze vrijheid en onze sociale zekerheid is door vorige generaties een hoge prijs betaald en zij zijn de moeite waard om voor te blijven vechten.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Mediablogs. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s