PvdA Terschelling op bezoek in Europarlement

Terschelling kaartFINAL3.png

Een geëngageerde groep PvdA-leden uit Terschelling bezocht deze week het Europees Parlement. Zij deelden hun zorgen met de PvdA fractie dat ieder jaar een groter stuk van Terschelling in zee verdwijnt door klimaatverandering.

Het eiland dat bekend is vanwege het jaarlijkse Oerolfestival, kent door het bloeiende toerisme nauwelijks werkloosheid. De Waddenzee met haar modder- en zandplaten behoort namelijk tot het grootste getijdengebied ter wereld en staat sinds 2009 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Dat is goed voor de internationale bekendheid van Terschelling en het toerisme, maar het eiland zelf ontleen hieraan geen beschermstatus en dreigt volgens Waddenvereniging en het Wereldnatuurfonds te verdrinken, wanneer er niets verandert.

pvda terschelling

Het PvdA-team van Terschelling

“Het KNMI heeft voorspeld, dat we van de smelt van het landijs op de Zuidpool een enorme zeespiegelstijging kunnen verwachten en dat het wad daardoor zal verdrinken“, vertelt een Fries PvdA-gemeenteraadslid. Vanwege de ondiepe wateren blijkt de Waddenzee zeer vatbaar voor temperatuurschommelingen. Door zoutwinning en gasboringen in het Waddengebied zakt de bodem sneller dan normaal. Wanneer de zandplaten van de Wadden niet meer twee keer per dag droogvallen dan is dat volgens het Wereldnatuurfonds funest voor grote groepen trekvogels die op zoek zijn naar voedsel en voor bepaalde flora en fauna.

SONY DSC

© ZOOM Het Terschellingse waddenlandschap

Het beleid van het voor de Wadden verantwoordelijke Staatsbosbeheer is er op gericht om de natuur haar gang te laten gaan. De natuurlijke aanvoer van zand lijkt echter niet genoeg om het gebied te behoeden voor verdrinking. Terschelling krijgt daardoor te maken met de toevoer van grote hoeveelheden zoutwater, dat de dieren en planten die afhankelijk zijn van zoetwater in gevaar brengt. Daardoor verdwijnen wadplaten, kwelders en de kwetsbare natuur in het gebied langzaam. Een Fries Statenlid: “Met alle gevolgen ook voor ons eilandbewoners, die hier wonen en werken. We zijn afhankelijk van het toerisme en wanneer de natuur verdwijnt, dan verdwijnt daarmee ook bijna alle werkgelegenheid op ons eiland. Alleen Europese samenwerking op het gebied van klimaatverandering kan ons eiland nog van een verdrinkingsnood redden en daarom zijn we vandaag hier.”

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Politiek verandert de wereld. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s