PvdA Laat werkgever aantonen dat flexwerkers zelfstandigen zijn

Veel flexwerkers zijn feitelijk in dienst van hun opdrachtgever. Wanneer nu een flexwerker naar de rechter stapt omdat hij een vast contract wil, moet hij aantonen dat hij geen zelfstandige is, maar in dienst bij de opdrachtgever. Wanneer de opdrachtgever daartegen zou moeten bewijzen, dat de flexwerkers die voor hem werken niet in dienstbetrekking zijn, zou dit tot meer vaste banen kunnen leiden.

Het kabinet Rutte III wil vast werk minder vast maken, iedere werknemer is straks een flexwerker. Volgens een recent onderzoek van het Europees Parlement worden flexwerkers van de moderne platform economie in Europa onvoldoende beschermd. Daarom zouden nationale overheden de regels voor flexwerk moeten aanpassen.

Nu is het zo dat een werknemer die een vast contract wil, bij de rechtbank moet aantonen dat er sprake is van een gezagsverhouding en dus van een dienstbetrekking. Het EP wil de bewijslast omdraaien en de werkgever laten aantonen dat flexwerkers geen werknemers van hen zijn, maar zelfstandigen. Daarmee zou het aantal vaste banen kunnen worden vergroot, want die zelfstandigheid valt meestal niet te bewijzen. Lees verder onder de grafieken.

 

900x600 2

© CBS Overzicht van arbeidsrelaties

Capture

© NRC/CBS Groei van het aantal vaste banen (in %) ten opzichte van flexibele banen

Capture2

© NRC/CBS Aantal werklozen (ILO-definitie) per vacature

Meer vaste banen

Volgens het CBS groeit het aantal vaste banen nu reeds harder dan het aantal flexbanen. Maar dat gaat niet op voor medewerkers die als schijnzelfstandigen werken voor bedrijven als Deliveroo of Uber. Terwijl de werkloosheid daalt en er krapte op de arbeidsmarkt is, geven zij niet thuis wanneer hun medewerkers een vast contract willen. Onlangs werden alle 1900 maaltijdbezorgers van het Britse bedrijf Deliveroo gedwongen om verder als zelfstandige zzp’er aan de slag te gaan. Dat leidt tot schijnzelfstandigheid en een fors aantal toegenomen flexwerkers.

In 2017 had nog maar 3 op de 5 mensen een vast contract. De overige twee hadden een flexcontract of werkten als zelfstandige. Dat betekent dat ze niet meer in dienst zijn van het bedrijf en geen aanspraak kunnen maken op doorbetaling bij ziekte. Ook genieten ze geen ontslagbescherming. Dat is niet meer van deze tijd en zeker niet wanneer het Nederland economisch voor de wind gaat. Nu de economie bloeit en er arbeidsschaarste is, is het juist tijd voor het afsluiten van meer vaste contracten.

Vooral jongeren hebben flexbanen

Bij digitale reuzen als Deliveroo en Uber werken opvallend veel jongeren met een flexcontract. Een vast contract is voor hen zeer belangrijk om een toekomst op te bouwen. Niet voor niets daagde de 19-jarige maaltijdbezorger Sytze Deliveroo onlangs voor de rechter. Sytze staat nu voor de onmogelijke taak om te bewijzen dat hij feitelijk in dienst is van Deliveroo en dat hij geen zelfstandige is. Volgens het EP is dat de omgekeerde wereld. Laat Deliveroo maar bewijzen dat Sytze een zelfstandige is vindt zij, want dat zal Deliveroo nooit kunnen bewijzen.

images3.persgroep.net

© PIM RAS FOTOGRAFIE Sytze Ferwerda (19) begon een rechtszaak tegen bezorgdienst Deliveroo om niet als zzp’er geregistreerd te hoeven staan.

Perspectief bieden

De goede zaak van Sytze toont aan dat voorkomen moet worden dat er straks hele generaties zonder perspectief aan de onderkant van de samenleving blijven bungelen. De regering moet daarom werkgevers dwingen tot het verminderen van flexcontracten en het afsluiten van vaste contracten voor werknemers. Dat is niet alleen in het belang van de werknemers. Ook de werkgevers profiteren daarvan, omdat ze de investeringen in hun personeel minder gemakkelijk kwijtraken.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Mediablogs, Politiek verandert de wereld. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s