PvdA: Sterke volkspartijen goed voor de democratie

Opinie Alleen de overheid kan zorgen voor gelijke rechten en een stabiele democratie. De politiek moet de overheid wel de middelen geven om dit algemene belang te dienen. Daarvoor zijn stabiele volkspartijen nodig.

Armoede en ongelijkheid nemen in Nederland net als in heel Europa al jaren toe. Dat roept om adequaat optreden van de overheid. Een liberaal als premier Rutte vindt dat de democratie beperkt moet blijven tot een liefst zo klein mogelijke overheid. De PvdA zegt dat alleen stabiele volkspartijen ervoor kunnen zorgen, dat de maatschappelijke ongelijkheid niet te groot wordt en dat sociale rechtvaardigheid niet ontbreekt. Bestaanszekerheid en een behoorlijk levenspeil zijn essentieel.

Zonder dat laatste kan een democratische rechtsstaat niet stabiel zijn, want dan radicaliseren mensen. Of ze brengen stemmen uit op partijen die zoeken naar een sterke leider met een goedkope oplossing zoals de AfD in Duitsland en het Front Nationale in Frankrijk en dan geldt al snel het recht van de sterkste (lees verder onder de foto’s).

afd-frontnational

© Picture Alliance/Sebastien Bozon/AFP

De verzorgingsstaat werd na de Tweede Wereldoorlog opgebouwd door grote, machtige volkspartijen als de KVP en de PvdA. Het was het beste middel om te zorgen voor sociale rust. Het huidige doorgeschoten aandeelhouderskapitalisme en zwakkere overheden leiden tot een toename van de ongelijkheid in Europese landen en tot meer sociale onrust onder burgers. We hoeven maar te denken aan onze zuiderburen waar geregeld stakingen uitbreken, maar ook in eigen land gingen burgers de straat op bij bedrijfssluitingen als Mediq Farma BV in Oss en de glasfabriek in Schiedam.

Nederlandse situatie

In Nederland zijn politieke partijen steeds minder belangrijk. Er zijn te veel partijen en deze  hebben in totaal minder leden. De structurele neergang van de Nederlandse politieke partijen begon in de jaren tachtig, de periode waarin de overheid in financiële problemen verkeerde. Politiek werd vooral meebesturen met bezuinigingen en dat ging ten koste van gelijkheid en bevorderde armoede.

De politiek moet daarom afstand doen van het slaafs volgen van de machtigste deelbelangen en van de opportunistische aanpak die ooit president Abraham Lincoln als volgt verwoordde: “Het ideale politieke comité bestaat uit mijzelf en een ander lid dat ziek is.”  Politiek moet weer opnieuw bepalen wat het algemeen belang vereist.

“Het ideale politieke comité bestaat uit mijzelf en een ander lid dat ziek is,” Abraham Lincoln.

Het algemeen belang is een begrip dat helemaal teruggaat tot Thomas van Aquino (1225-1274) en  het moet weer het kompas van de politiek worden en niet het eigenbelang van beter bedeelden.

Dat vraagt sterke politieke volkspartijen, die opkomen voor het algemene belang en een open en zo breed mogelijk politiek debat voeren over wat dat inhoudt. Zo komt tot stand wat Koning Willem Alexander in zijn eerste troonrede noemde de ‘participatiesamenleving’ (lees verder onder het filmpje).

De Nederlandse Koning Willem Alexander sprak tijdens zijn troonrede van 2013 over de participatiesamenleving © NOS

Sterke politieke partijen moeten er in de eerste plaats voor zorgen dat de overheid structureel voldoende financiële middelen heeft om iedereen gelijke kansen te bieden en de rechten en bestaanszekerheid van de burgers te verzekeren. Alleen zo kunnen de politieke partijen de democratie op de lange termijn handhaven.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Politiek verandert de wereld. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s