PvdA: Europese Arbeidsinspectie mag geen tandeloze tijger zijn

Opinie De Europese Commissie gaat de uitbuiting op de arbeidsmarkt aanpakken. Maar dat kan alleen wanneer haar nieuwe Europese Arbeidsinspectie (ELA) verregaande bevoegdheden krijgt.

Polsih truck drivers on German roads

© The Local

Voor een paar euro per uur is de Poolse vrachtwagenchauffeur Pawel maanden van huis voor zijn buitenlandse opdrachtgever en moet hij zijn potje naast de snelweg koken. Hij is niet de enige arbeidsmigrant die de dupe is van een werkgever die de arbeidsregels aan zijn laars lapt. Dat soort uitbuiting is mogelijk omdat er nog geen goed functionerende Europese arbeidsinspectie bestaat. Toen onlangs Slowaakse chauffeurs beboet werden omdat ze kampeerden op Belgische parkeerplaatsen, gingen ze eenvoudigweg naar Nederland en Duitsland.

De ingewikkelde constructie waarbij de Duitse Post haar dagelijks vervoer naar Oostenrijk laat uitvoeren door een in Oostenrijk gevestigde malafide Tsjechische transportfirma die haar Poolse chauffeurs in strijd met de Duitse regels maar € 3 per uur betaalt,  is helaas geen uitzondering.

Hoewel de groeiende arbeidsmobiliteit in Europa zorgt voor een lagere werkloosheid en een groei van de collectieve welvaart, betekent het in de praktijk helaas ook uitbuiting van werknemers. Vooral in de bouw- en transportsector lappen aannemers en firma’s geregeld regels voor arbeidstijden, minimumloon en sociale premieafdracht aan hun laars.

In haar plannen schrijft de Europese Commissie dat de nieuwe arbeidsinspectie gaat samenwerken met de nationale arbeidsinspecties om misbruik van werknemers over de grenzen heen aan te pakken. Ook gaat ze onderzoeken of hun veiligheid en gezondheid wordt nageleefd en hoe diploma’s beter erkend kunnen worden.

Het is een stap in de goede richting van de Europese Commissie  om de “cowboys” onder de Europese werkgevers aan te pakken. Maar er is over veel zaken niet goed nagedacht.

ELA moet zelfstandig kunnen optreden

De inspectie heeft namelijk geen mogelijkheden om zelfstandig op te treden of sancties op te leggen. Om grensoverschrijdende inspecties te coördineren, is er volgens artikel 9 van de ontwerprichtlijn een verzoek van een lidstaat nodig. Lidstaten kunnen het verzoek om aan een inspectie mee te werken bovendien naast zich neerleggen. Wat betreft het goedkoop uitlenen van werknemers uit het ene land aan werkgevers in het andere land (sociale dumping), kan de inspectie alleen op verzoek van de Commissie een onderzoek van algemene aard uitvoeren en niet voor elk specifiek geval.

Misstanden en sociale fraude melden bij ELA

Misstanden en sociale fraude moeten daarom voortaan rechtstreeks te melden zijn bij de Europese arbeidsinspectie, zodat die meteen kan ingrijpen. Dit laatste wordt gemakkelijker door twee andere recente voorstellen van de Europese Commissie: de invoering van een uniek Europees sociaal verzekeringsnummer en het voorschrift om bij elke baan een bijsluiter te voegen van de rechten van de werknemer. Maar de ELA moet nog verder kunnen gaan. Naming en shaming van frauduleuze bedrijven kan potentiële werknemers en zakenpartners waarschuwen en fraude voorkomen.

De Europese Arbeidsinspectie mag niet een soort serviceloket voor werknemers worden. Ze moet zelf grensoverschrijdend en onafhankelijk misstanden opsporen en boetes uitdelen aan malafide werkgevers. Daarvoor heeft zij een heel stevig mandaat nodig. De ELA moet niet alleen blaffen, ze moet ook kunnen bijten!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Politiek verandert de wereld. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s