Sammy Mahdi: “Geef nooit anderen de schuld als iets niet lukt”

Sammy Mahdi II

“Geef jongeren in de politiek meer kansen”, vindt Sammy Mahdi (29), de al aardig bekende voorzitter van Jong CD&V. Als zoon van een Irakese politieke vluchteling en een Vlaamse moeder is hij perfect geplaatst om bruggen te bouwen.  We kennen hem en zijn hond Pamuk vooral van De Slimste Mens ter Wereld.

Wat moeten we ons voorstellen bij je activiteiten als politiek coach?

Sammy: “Als fulltime voorzitter van Jong CD&V is het een van mijn taken om jongeren in de politiek te helpen met campagne voeren voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen. Met moederpartij CD&V  hebben we afgesproken dat overal een jongere een plaats in de top drie op de verkiezingslijst krijgt. De afdelingen nemen dat heel serieus. Dat moeten ze ook, want het voortbestaan van de partij hangt er van af. In Antwerpen staan er nu vier jongeren bij de eerste tien. Dat is een succes.”

Heeft het CD&V niet een wat oubollig imago?

“Juist daarom willen wij als Jong CD&V een luis in de pels zijn met onze standpunten over hoe een ideale samenleving eruit moet zien. CD&V probeert een brede volkspartij te zijn. Dat kan alleen met de jongeren samen. Het CD&V wil jongeren met 16 jaar stemrecht geven, maar dat is niet genoeg. Belangrijk is dat er meer jongeren verkozen worden die de problemen van jongeren begrijpen. Wij raden daarom aan op een jongere laag op de lijst te stemmen, zodat jongeren met voorkeurstemmen worden gekozen. Ik sta zelf op de kieslijst van Vilvoorde en word misschien schepen.”

Mahdi De uitspraak

Sammy Mahdi in debat met N-VA fractievoorzitter in het Europese Parlement Matthias Diependaele in het programma De Afspraak © VRT

Waarom ben je de politiek ingegaan? Om carrière te maken?

“Nee, omdat ik over alles een mening heb. Eigenlijk ben ik meer een doener en al helemaal geen geweldige prater, zoals de meeste politici. Ik mag wel eens provoceren, dat er minder militairen op straat moeten bijvoorbeeld. Dat doe ik om mensen wakker te schudden, maar eigenlijk ben ik juist erg verlegen. Op de lagere school in Watermaal-Bosvoorde was ik een echte streber, ik haalde de beste punten van de klas, maar de kinderen pestten me omdat ik een kleurtje heb. Als reactie ging ik zelf ook pesten om zelf niet meer gepest te worden.”

Hoe kijk je daar nu op terug?

“Daar ben ik niet trots op. Daarom ben ik blij dat ik nu als coach iets goeds voor jongeren kan doen. Ik ben voor hen een soort rolmodel. Sommige van mijn vrienden zien het niet meer zitten. Ik houd hen voor: neem zelf het heft in handen in jouw gemeente en geef nooit anderen de schuld als iets niet lukt. Wanneer je ontevreden bent over de politiek, doe het dan zelf beter.”

Waarom zijn jongeren weinig actief in de politiek?

“Jongeren krijgen veel kansen in onze maatschappij, maar ze hebben het zwaar. Ze zijn bang om te falen en staan continu onder druk. Er wordt te veel van hen verwacht. Het aantal burn-outs was nog nooit zo hoog, de wachtkamers van de psychologen zitten vol. Ik raad jongeren daarom aan politiek actief te worden. Zelf de regie over je leven nemen maakt gelukkig.”

Lukt het om jongeren te overtuigen dat politiek belangrijk is?

“Dat is niet altijd even gemakkelijk. Ik ben tweetalig, ik spreek Frans met mijn vader en Nederlands met mijn moeder, maar het merendeel van mijn vrienden en kennissen in Brussel spreekt Frans. Ze weten niet eens wat Jong CD&V is. Dat is soms frustrerend. Van deur tot deur gaan werkt daar niet, negen op de tien keer doet een Franstalige de deur open. Nu ik sinds kort naar Vilvoorde ben verhuisd, is dat gemakkelijker geworden.”

Heb je een politiek voorbeeld?

Jean-Luc Dehaene, onze oud-premier. Het was een gewone man, een doener net als ik. Hij was tenminste duidelijk. Ik probeer net als hij oplossingen te vinden door te blijven praten met mensen. Omdat ik een katholieke moeder en een moslimvader heb, voel ik me een soort bruggenbouwer. Altijd met elkaar in dialoog blijven is mijn motto.”

Hoe voeren jullie campagne als Jong CD&V?

“We hebben onze eigen folders en posters. We proberen ook via gerichte acties meer zichtbaar te worden. Zo kuisen we deze maand onze wijken op.  We zitten ook op sociale media als Facebook en Twitter, maar sociale media hebben niets meer met de echte wereld te maken. Toch kun je als politicus niet anders dan meedoen. Wat me stoort is dat ik mensen alleen maar zie schelden op Twitter, alle schaamte en fatsoen voorbij.”

Wat is jullie belangrijkste standpunt?

“Wij vinden het goed dat de hoogte van de werkloosheidsuitkeringen afneemt met de tijd. Werken moet lonen. Wij zijn vóór een sterke sociale zekerheid, maar die mag geen hangmat worden. Mensen hebben niet alleen rechten, ze hebben ook plichten. Daarnaast moeten we ook niet onbeperkt bevoegdheden van de federale overheid willen overhevelen naar de Vlaamse overheid. Wij zijn daar veel duidelijker over dan het CD &V.”

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Politiek verandert de wereld. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s