Blog week 3

Online media en burgerjournalistiek voegen diversiteit toe aan de nieuwsvoorziening aan politici.

Online burgerjournalistiek voegt volgens het empirische onderzoek van communicatiewetenschapper Serena Carpenter (Carpenter 2010) naar de inhoud van online burgerjournalistiek en online kranten, diversiteit toe aan de informatie die de burger van de markt ontvangt. Carpenters aanname is dat consolidatie of concentratie van een bepaald nieuwsmedium, bijvoorbeeld door fusies en overnames, als bedreiging kan worden gezien voor de diversiteit van de content van nieuwsartikelen. Vervolgens onderzoekt ze burgerjournalistiek en online media en concludeert ze dat deze media volgens door haar maatstaven divers zijn.

Methodologisch lijkt het niet correct tegelijk de tegengestelden burgerjournalistiek en online media samen te onderzoeken. Online media staan immers meestal onder dezelfde commerciële dwang en lopen daardoor eerder kans minder divers te zijn, wat niet of in mindere mate geldt voor de burgerjournalistiek. Interessanter en relevanter voor het effect van burgerjournalistiek en online media op de diversiteit van het nieuws op de markt is volgens mij de vraag of er nog voldoende andere media overblijven zodat langs die weg de diversiteit gewaarborgd wordt. In dat opzicht is mijn onderzoek hoe politici in Nederland en Duitsland hun nieuws vergaren veelzeggend.
Zowel Duitse als Nederlandse politici halen een belangrijk deel van het nieuws uit online media. In beide landen zijn de online media goed voor een kwart van de minuten die politici per week gebruiken om zich te informeren. Nederlandse politici nemen aanzienlijk meer informatie of nieuws per week tot zich namelijk 206 minuten tegen Duitse politici 162 minuten. Hieruit blijkt dat een groter gebruik van online nieuws onder politici niet leidt tot een relatief kleiner gebruik van traditionele media en dus niet tot beperking van de diversiteit van media die het nieuws brengen dat politici tot zich nemen. Met andere woorden: voor de deelpopulatie politici uit de populatie van burgers in Duitsland en Nederland geldt dat online media de diversiteit aan informatie niet aantasten maar juist vergroten.

Hoe meer politici online media gebruiken, hoe meer traditionele media ze gaan gebruiken. Dit bevestigt, weliswaar met een andere methode, de voornaamste uitkomst van het onderzoek van Carpenter voor de USA dat online media en burgerjournalistiek diversiteit toevoegen aan de nieuwsvoorziening. De traditionele media echter waarborgen vooral de diepte van de nieuwsanalyse (Deuze 2005).
Carpenter, S. (2010). A study of content diversity in online citizen journalism and online newspaper articles. New media & society, 12(7), pp. 1064–1084.
Deuze, M. (2005). What is journalism? Professional identity and ideology of journalists reconsidered. Journalism, 6(4), pp. 442-464.
Kersten, M. (2014). Politieke cultuurverschillen tussen Nederlandse en Duitse parlementsleden tijdens de verkiezingen van 2010. Niet gepubliceerd.

Dit bericht werd geplaatst in Mediablogs. Bookmark de permalink .

2 reacties op Blog week 3

  1. De diversiteit van de content verschillende media is denk ik zeker belangrijk in het huidige, veranderende medialandschap. Ik ben het er mee eens, dat burgerjournalistiek en online media zich waarschijnlijk meer richten op wat het publiek wil, en dat traditionele media dit breder zullen houden (goed gevonden!).

    Wat ik me echter wel afvraag, is waaruit de conclusie volgt dat “een groter gebruik van online nieuws onder politici niet leidt tot een relatief kleiner gebruik van traditionele media en dus niet tot beperking van de diversiteit van media die het nieuws brengen dat politici tot zich nemen”. Zijn hier twee verschillende tijdstippen voor vergeleken? Zoals het blog nu is geschreven is dat me niet duidelijk geworden. Als er geen vergelijk is gemaakt tussen twee verschillende tijdstippen, dan vind ik deze conclusie wel erg stellig. Als dit vergelijking wel is gemaakt, dan is het een opzienbarende vinding!

    Like

    • Wanneer je twee landen met elkaar vergelijkt hoef je niet meerdere tijdstippen te toetsen. Dat is het leuke aan een dergelijk onderzoek. Dat heb ik ook pas onlangs geleerd.
      Let wel dat het hier om politici gaat en dat dat dus niet voor de hele populatie hoeft te gelden, maar toch is het opzienbarend, inderdaad.
      PS ik had jouw blog deze week per abuis becommentarieerd.

      Like

Plaats een reactie